Wat verandert er aan jouw hypotheek in 2023?Wat verandert er aan jouw hypotheek in 2023?
03 jan. 2023·
Leestijd:

Een nieuw jaar brengt vaak veranderingen met zich mee. Zo zijn er ook een aantal dingen veranderd bij het afsluiten van een hypotheek. In deze blog vertellen wij je hier meer over.

Afschaffing van de jubelton

Veel starters maakten afgelopen tijd gebruik van de jubelton. Dit is een belastingvrije schenking van maximaal € 106.671. Hierdoor kunnen starters makkelijker een huis kopen. Meestal wordt de jubelton geschonken door de ouders. De jubelton mag ingezet worden door personen tussen de 18 en 40 jaar.

Om te zorgen voor meer gelijke kansen op de woningmarkt, wordt de jubelton in 2023 verlaagd naar een bedrag van € 28.947. In 2024 zal de jubelton volledig worden afgeschaft.

Nieuwe regels met betrekking op de NHG

Wanneer je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie, ben je verzekerd als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Denk bijvoorbeeld aan situaties zoals een scheiding of het verliezen van je baan.

In 2022 kon je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie vanaf een bedrag van € 355.000. In 2023 wordt dit bedrag verhoogd naar € 405.000 euro. Dit vanwege de hoge huizenprijzen. Wanneer je energiebesparende maatregelen neemt, ligt de grens vanaf 1 januari zelfs op € 429.300.

Hypotheekrenteaftrek

In 2023 mogen inkomens boven de € 73.071 nog maar 36,93% aftrekken bij de belastingaangifte. De hypotheekrenteaftrek voor hogere inkomens wordt dus afgebouwd in 2023. In 2022 lag dit tarief namelijk op 40%.

Tweede inkomen betrekken bij de hypotheek

Woon je samen? En hebben jullie beide een inkomen? Dan zal er iets veranderen in 2023. Vanaf 1 januari tellen beide inkomens volledig mee voor de hypotheek. In 2022 mocht je het hoogste inkomen volledig meenemen en het lage inkomen voor 90%. Dit is nu dus veranderd naar 100% voor beide inkomens.

Overdrachtsbelasting voor beleggers

Ben je belegger of koop je een woning die niet als hoofdverblijf dient? Dan zal je volgend jaar meer overdrachtsbelasting moeten betalen. Vanaf 2023 stijgt de overdrachtsbelasting namelijk van 8 naar 10 %.

Andere interessante nieuwsartikelen

Wanneer laat je een taxatierapport opstellen, en wanneer volstaat een waardebepaling?

Bij het kopen van een nieuwe woning, het verbouwen van je huidige woning of bij het aanvragen van een echtscheiding, moet je in bijna alle gevallen een taxatierapport laten opstellen voor je geldverstrekker. Deze geldverstrekker of bank wil de waarde van jouw huis weten om zo de lening te kunnen inschatten. Toch is een taxatierapport niet altijd verplicht, en volstaat een gratis waardebepaling. Maar wanneer laat jij een taxateur bij je langskomen en wanneer niet? Na het lezen van deze blog heb jij een duidelijk antwoord op deze vraag!

21 mrt. 2023 Meer lezen

Besparen op vaste lasten

Besparen op vaste lasten, wie wil dat nou niet? Heb jij een droomwoning op het oog, maar vind je het spannend of je het gaat redden in combinatie met je vaste lasten? Of zit jij goed in je huidige woning, maar wil je wat geld besparen? Lees dan vooral verder!

27 feb. 2023 Meer lezen

CLIQ makelaars b.v.
J. Duikerweg 5
1703 DH Heerhugowaard

Back to top

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct