Vereniging van EigenaarsVereniging van Eigenaars
21 feb. 2023·
Leestijd:

Bij het kopen van een appartement kom je er niet onderuit: de VvE. Wat is de VvE, wat doet de VvE en waarom bestaat de VvE? Na het lezen van onze blog ben je weer helemaal op de hoogte!

Wat is de VvE?

VvE staat voor Vereniging van Eigenaars. Wanneer je een appartement koopt, ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars. Je krijgt alleen te maken met de VvE wanneer je een appartement koopt.

Wat doet de VvE?

De VvE heeft te maken met het onderhoud en beheer van het appartementencomplex. Ook zorgt de VvE voor de verzekeringen van het gebouw en dat er gespaard wordt voor groot onderhoud.

Waarom bestaat de VvE?

Wanneer je een appartement koopt, is de kans groot dat dit appartement zich bevindt in een groter complex met meerdere appartementen. In jouw leveringsakte staat dat je niet het appartement hebt gekocht, maar een aandeel van het gehele gebouw. Samen met alle andere bewoners, beheren jullie dus het gebouw. Dit noem je appartementsrecht.

Om de woonsituatie zo fijn mogelijk te houden, bestaat de VvE. Samen zorgen jullie ervoor dat het gebouw in goede staat is.

Het wonen in een appartement is niet hetzelfde als wanneer je vrijstaand, in een rijtjeshuis of in een 2-onder-1-kap woning woont. Zorgt jouw onderbuurvrouw niet goed voor haar woning, dan kan jij last hebben van bijvoorbeeld stank, vocht of schimmel. Doordat je een VvE hebt, kan je dit aangeven en zoeken jullie samen een oplossing. Je bent met zijn allen verantwoordelijk voor het gehele pand.

Is de VvE verplicht?

Ja. Je zit automatisch in de VvE wanneer je een appartement koopt. Om ervoor te zorgen dat sommige bewoners zich er niet makkelijk van af kunnen brengen, is besloten om het lidmaatschap van de VvE verplicht te stellen.

Zitten er kosten verbonden aan de VvE?

Zoals vermeld, is het een taak van de Vereniging van Eigenaars om te sparen voor groot onderhoud. Hierdoor moet je als lid maandelijks een bepaald bedrag betalen aan de penningmeester. De hoogte van dit bedrag is per VvE verschillend.

Andere interessante nieuwsartikelen

Wanneer laat je een taxatierapport opstellen, en wanneer volstaat een waardebepaling?

Bij het kopen van een nieuwe woning, het verbouwen van je huidige woning of bij het aanvragen van een echtscheiding, moet je in bijna alle gevallen een taxatierapport laten opstellen voor je geldverstrekker. Deze geldverstrekker of bank wil de waarde van jouw huis weten om zo de lening te kunnen inschatten. Toch is een taxatierapport niet altijd verplicht, en volstaat een gratis waardebepaling. Maar wanneer laat jij een taxateur bij je langskomen en wanneer niet? Na het lezen van deze blog heb jij een duidelijk antwoord op deze vraag!

21 mrt. 2023 Meer lezen

Besparen op vaste lasten

Besparen op vaste lasten, wie wil dat nou niet? Heb jij een droomwoning op het oog, maar vind je het spannend of je het gaat redden in combinatie met je vaste lasten? Of zit jij goed in je huidige woning, maar wil je wat geld besparen? Lees dan vooral verder!

27 feb. 2023 Meer lezen

CLIQ makelaars b.v.
J. Duikerweg 5
1703 DH Heerhugowaard

Back to top

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct