Je eerste huis kopen? Let op deze 7 veelgemaakte foutenJe eerste huis kopen? Let op deze 7 veelgemaakte fouten
10 jan. 2023·
Leestijd:

Wauw! Het kopen van je eerste huis is iets dat je je leven lang niet meer gaat vergeten. Om dit proces zo mooi en leuk mogelijk te laten verlopen, behoeden wij jou voor de 7 meest gemaakte fouten bij het kopen van een eerste huis.

1. Je let te veel op de inrichting van het huis

  De inrichting van een huis kan de woning maken of breken. Maar laat je tijdens een bezichtiging of op de woningfoto’s niet verleiden door de mooie meubels die in een woning staan.

  Kijk goed naar de ruimtes, eventuele gebreken aan de woning, de isolatie en andere zaken die voor jou van belang zijn. Wanneer jij de sleutels van het huis krijgt, is de woning namelijk helemaal leeg. Wij willen niet dat je dan teleurgesteld in je net aangekochte woning staat.

  Tip: Op internet zijn er mogelijkheden om een woning online in te richten. Teken de woning waar jij geïnteresseerd in bent zo goed mogelijk na, en plaats er meubels in die op die van jou lijken. Zo krijg jij gelijk al een veel beter beeld van hoe de woning er uit ziet wanneer jij hier gaat wonen.

  2. Je hebt niet goed genoeg nagedacht over je budget

   Het is heel belangrijk om goed inzicht te hebben in jouw financiële situatie. Hoe ga je op zoek naar een woning als je niet weet wat je kunt uitgeven? Doe dit dan ook heel secuur. Je wilt niet dat je bent uitgenodigd voor een bezichtiging, helemaal verliefd bent op het huis en er dan achter komen dat je het niet kan betalen.

   Online kun je veel rekentools vinden waarmee je je budget kunt uitrekenen. Ook kun je een afspraak maken met een hypotheekadviseur.

   Houd er goed rekening mee dat je niet alleen de kosten voor de woning betaalt. Je moet ook denken aan kosten voor een makelaar, overdrachtsbelasting, hypotheek, notariskosten, kosten voor eventuele nieuwe meubels en bijvoorbeeld kosten als je een busje nodig hebt tijdens het verhuizen.

   3. Je vergeet lijstjes te maken

    Ga jij meerdere woningen bezichtigen? Schrijf dan altijd tijdens en na de bezichtiging een aantal punten van de woning op. Het kan namelijk zo zijn dat je een paar belangrijke punten vergeet en uiteindelijk de verkeerde keuze maakt.

    Denk hierbij bijvoorbeeld aan plus- en minpunten van de woning of afmetingen van de woning om te kijken of jouw meubels erin passen.

    4. Je vergeet de omgeving

     Je hebt een prachtige woning binnen jouw budget gevonden. Het enige punt is dat de woning een half uur van de stad af ligt en jij wilde eigenlijk wel dicht bij de stad wonen… Maar het is huis is zo perfect, dan maakt die omgeving toch niet meer uit?

     Wanneer je net in de woning woont ben je nog heel blij en denk je de juiste keuze te hebben gemaakt. Tot je elke keer een halfuur onderweg bent om boodschappen te doen, de kinderen naar school te brengen, een drankje te doen in de stad. Dat begint toch wel heel vervelend te worden.

     Vergeet dus nooit wat jouw eisen zijn qua omgeving en buurt. Hoe mooi het huis ook is, de omgeving is ook erg belangrijk.

     5. Je hebt je niet goed genoeg voorbereid op de bezichtiging

      Dit heeft wat te maken met bovenstaand punt. Voordat je een huis gaat bekijken, is het verstandig je goed voor te bereiden op de bezichtiging. Maak een wensenlijst en een eisenlijst.

      Op de wensenlijst zet je dingen die je graag zou willen, maar niet noodzakelijk zijn. Je wilt bijvoorbeeld 5 slaapkamers zodat je een werkkamer kan maken, maar je hebt 4 slaapkamers nodig.

      Op de eisenlijst zet je dingen die je persé wilt waar een woning aan voldoen. Denk hierbij dus bijvoorbeeld aan dicht bij de stad wonen of een woning met tuin zodat de kinderen kunnen spelen.

      Zo kun je tijdens een bezichtiging de lijstjes af gaan en zo zien welk huis voldoet aan jouw voorkeuren.

      6. Je hebt geen bouwkundige keuring uitgevoerd terwijl dit wel nodig was

       Heb je je peilen gericht op een wat ouder huis? Dan zou het heel goed kunnen dat er wat gebreken zijn aan de woning. Het is in dit geval verstandig een aankoopmakelaar mee te nemen tijdens de bezichtiging. Een aankoopmakelaar weet precies wanneer er een bouwkundige keuring nodig is en wanneer niet.

       Als je dit niet doet, kan het namelijk zomaar zijn dat je veel reparatiekosten moet betalen wanneer je eenmaal in de woning komt te wonen.

       7. Je doet geen tweede bezichtiging

        Het is altijd verstandig om twee keer naar een woning te gaan kijken. Tijdens de tweede bezichtiging zie je vaak andere dingen dan tijdens de eerste bezichtiging. De spanning is er wat van af en je hebt er wat langer over kunnen nadenken. Kom je binnen en ben je gelijk weer zo enthousiast als de eerst keer? Dan weet je dat het goed zit.

        Deze fouten hoef jij in ieder geval niet meer te maken. Succes en vooral heel veel plezier met de aankoop van jouw eerste woning.

        Andere interessante nieuwsartikelen

        Wanneer laat je een taxatierapport opstellen, en wanneer volstaat een waardebepaling?

        Bij het kopen van een nieuwe woning, het verbouwen van je huidige woning of bij het aanvragen van een echtscheiding, moet je in bijna alle gevallen een taxatierapport laten opstellen voor je geldverstrekker. Deze geldverstrekker of bank wil de waarde van jouw huis weten om zo de lening te kunnen inschatten. Toch is een taxatierapport niet altijd verplicht, en volstaat een gratis waardebepaling. Maar wanneer laat jij een taxateur bij je langskomen en wanneer niet? Na het lezen van deze blog heb jij een duidelijk antwoord op deze vraag!

        21 mrt. 2023 Meer lezen

        Besparen op vaste lasten

        Besparen op vaste lasten, wie wil dat nou niet? Heb jij een droomwoning op het oog, maar vind je het spannend of je het gaat redden in combinatie met je vaste lasten? Of zit jij goed in je huidige woning, maar wil je wat geld besparen? Lees dan vooral verder!

        27 feb. 2023 Meer lezen

        CLIQ makelaars b.v.
        J. Duikerweg 5
        1703 DH Heerhugowaard

        Back to top

        Wat is mijn huis waard?

        Bereken direct