Je droomwoning aan de haak slaan?



Je droomwoning aan de haak slaan?
30 jun. 2021·
Leestijd:

Geen idee wat je moet bieden? Zo kom je tot jouw ideale prijs en strategie

Bij het kopen van een huis, is het uitbrengen van een bod bijna niet meer weg te denken. Wanneer het bod te laag is, is de kans groot dat je niet serieus wordt genomen of dat je wordt overboden. Met behulp van de juiste voorbereidingen, biedstrategie én een NVM-makelaar bied jij de juiste prijs.

Biedingsvormen

Voordat je een goed uit kunt brengen, is het belangrijk om te weten welke biedingsvormen bestaan. De vorm wordt bepaald door de verkoper van de woning. Hieronder leggen we je de verschillende vormen graag uit:

  • Onderhandelen

Je kunt zowel een schriftelijk als een mondeling bod uitbrengen. Wanneer je een tegenbod ontvangt, ben je in onderhandeling. Weet jij al wat je maximaal wil uitgeven? Dan kan je gelijk een eindbod doen met een einddatum en tijd voor de reactie van de verkoper.

  • Verkoop bij inschrijving

Onderhandelen komt bij deze vorm niet aan de orde. Hierbij geef je jouw ultieme eindbod door aan de verkopende makelaar voor een bepaalde datum en tijd. Op basis van de verschillende biedingen wordt een koper uitgekozen.

  • Online bieden

Via een online platform kan je een bod uitbrengen op een huis. Vaak zie je hier wat er precies is geboden en kan je automatische biedingen instellen wanneer je wordt overboden. Deze gaan tot een zelf gekozen maximaal bedrag.

  • Veiling

Dit kan zowel een vrijwillige als executieveiling zijn. Voor een vrijwillige veiling wordt vaak gekozen als er wordt verwacht dat hier een hogere opbrengst uit komt. Bij de executieveiling wordt niet alleen de woning verkocht maar ook het bezit. Hiermee worden openstaande schulden afgelost.

De weg naar jouw ideale bod

Nu je weet wat de verschillende biedingsvormen inhouden, ben je er nog niet. Hoe ga je nu verder? Begin met het bepalen van jouw onderhandelingsruimte, wat is voor jou de ideale en maximale prijs? Samen met een NVM-aankoopmakelaar bepaal je of dit in het verlengde ligt van de werkelijke waarde van de woning. Vergeet niet rekening te houden met de voorwaarden die je stelt aan je bod. Deze kunnen invloed hebben op de keuze van de verkoper. Houd er rekening mee dat tijdens de onderhandelingen, er nog steeds bezichtigingen mogen plaatsvinden. Hieruit kunnen ook nieuwe biedingen voortkomen.

Overbieden

Heb jij de financiële ruimte en wil je met zekerheid met kop en schouders boven andere bieders uitsteken? Dan kan je ervoor kiezen om (fors) over de vraagprijs te bieden. Dit gaat niet gepaard zonder risico’s, zo kun je het bedrag boven de waarde van de woning niet lenen. Daarnaast kan een plotselinge daling van de huizenprijzen na de koop kunnen ervoor zorgen dat je woning sneller onder water komt te staan.

Je bod is aangenomen, maar dan ...

Gefeliciteerd, je bent het eens geworden met de verkoper maar is dit dan ook al bindend? De koop is pas definitief als beide partijen de koopakte hebben getekend. Hierna heb je als particuliere koper nog drie dagen bedenktijd. Wanneer je na deze drie dagen nog wil afzien van de aankoop, kan dat alleen op basis van de ontbindende voorwaarden.

Andere interessante nieuwsartikelen

Bedrag in depot bij notaris

Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

20 mrt. 2024 Meer lezen

CLIQ makelaars b.v.
J. Duikerweg 5
1703 DH Heerhugowaard

Back to top

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct